Skåneturné 25-29 juli

Snapphanefejden 25-26 juli

På lördag morgon styrdes kosan mot Hässleholm och två dagars tävlande på Snapphanefejden. Några resultat suktade jag inte efter, utan nu skulle fokus ligga på att köra bra lopp, jobba på problemområden och tänka långsiktigt. Slalom, kontaktfält och fart hade högst prioritet.


Just nu upplever jag att handlingen fungerar riktigt bra och visst klantar jag mig så det blir fel, men Ilona följer till punkt och pricka.


Lördag

I hoppklassen strulade slalom och efter två försök ville jag inte harva längre och vi diskade oss.


Ilona hoppade av gungan då jag gjorde ett tajt bb, men alla kontaktfälten var superfina och jag höll kvar henne ordentligt. Slalomingången var inte riktigt 90-graders, men det fixade Ilona fint. Vid ett ställe i banan placerade jag mig riktigt illa när jag ändrade min handling mot banvandringen och hoppade ffb efter balansen och gjorde ett bb istället. Ilona fattar inte vart hon ska och vi springer ihop efter ett hopphinder. Domaren dömde inte beröringsfel, men det hade varit välförtjänt...


Inkvartering

Natten tillbringades hos Ida och hennes hundar. Skönt att slippa tälta, men Ilona var måttligt road av Albin som uppvaktade alla tikar eftersom Selma löper.


Söndag

I agilityklassen hoppade Ilona av nerfarten på balansen bakom mig, men vi fixade en svår slalomingång och resten av loppet var bra. 


Ilona rev första hindret och jag fokuserade dåligt resten av banan, vilket resulterade i ett ganska slarvigt lopp. Halvvägs sprang Ilona förbi ett hinder, men vi fortsatte och diskade oss.


Skärpning matte

Vid mer än ett tillfälle ändrade jag min handling och hoppade ett planerat ffb efter slalom eller balanshinder. Jag har tränat alldeles för dåligt på detta och när jag är där blir jag osäker på om jag ska tajma rätt och gör bb istället. 


Inkvartering 2

Efter tävlingen åkte vi till Karoline och hennes hundmaffia. Det är Ilonas favoritställe, så hon var överlycklig och tjöt i bilen när vi körde in på gården. Grillen var tänd och vi var snart rejält mätta...


Måndag

Jämtlandstrion träffades över lunch och vi planerade packning, mat m.m. inför vandringen. Efter maten åkte vi till en friluftsbutik i Malmö för att handla lite mat och utrustning.


Inkvartering 3

Nästa stopp på Skåneturnén var hos Susanne och bushundarna. Ilona tycker det är skitkul att åka runt och hälsa på alla hundkompisarna och var hur nöjd som helst.  


Tisdag

Susanne och Zorro tog med oss på trevlig sightseeing i Västra Hamnen under ett par timmar. Susanne är duktig på att laga mat, så efter långpromenaden avnjöt vi en supergod måltid. Åt förstås lite mer än jag borde, men vem kan låta bli när det är så gott...


På kvällen blev det iordningsställande av banområde på Susannes klubb och vi hade väl hoppats att få träna lite inför morgondagens tävling, men de flesta hindren användes till banorna, så det fick vara.


Onsdag

Tog en dagstripp till Karoline för frukost och lite trädgårdsarbete. Vips hade nästan hela dagen gått och snart var det dags för tävling.


Oxie 29 juli

Tillbaka i Malmö och kvällstävlingen på Oxie BK. Det var inte särskilt många starter i klass 2, så jag räknade med en snabb tävling. Fokus låg fortfarande på långsiktighet och inte på resultat.


Hoppklassen var en riktig springbana och vi körde på bra fram till slalomen som var tredje sista hindret. Jag fegar och gör ett ffb för att köra vänsterslalom, men är otydlig och Ilona går in i andra porten. När jag tar tillbaka henne blir hon förbannad och biter mig i handen. Slalomen går bra sedan, men sedan river Ilona kommande hopphinder och vi slutar på 15 fel.


Agilityklassen var härligt knixig och jag hade lite huvudbry med starten. Det löste sig riktigt bra, men under banvandringen hade jag felbedömt ett byte en bit in i banan och trott att jag inte skulle hinna med ett ffb och beslutat mig för bb. Jag hade hunnit med ett ffb, men jag körde enligt planen och det blev riktig ful handling ett par hinder längre fram i banan. Inga fel, men det var inte vackert... Tyvärr rev Ilona näst sista hindret och vi slutade på 5 fel. Som så ofta är det när Ilona måste svänga över hindret som hon river. Jag vet egentligen att jag ska ta det lugnt och inte stressa henne, men jag tänkte mig inte för. Vi hade i alla fall en bra tid och Ilona fixade högerslalom utan vidare.     


Rundresan i Skåne var slut för denna gång och resten av dygnet gick till hemresan.


Foxinvasion

En liten invasion i alla fall och långt fler foxar än som varit på klubben hittills. Som det ser ut nu blir vi 9 förare och minst 10 foxar på agilityträffen. Några har ju fler än en och jag vet inte säkert om alla följer med.

Hela 5 ekipage ska tävla i Kungsbacka på lördagen.

Ser verkligen fram emot träffen!


Påminnelse agilityträff

Vill påminna om att anmäla till agilityträffen 20-21 augusti. Inbjudan med information finns i kalendern på raslubbens hemsida. Mejla din anmälan snarast.

Kan redan nu avslöja att det dyker upp nya ansikten. :-)

Ni som ska tävla i Kungsbacka, tänk på att sista datum för anmälan och betalning är 19 juli.

Det ska bli jättekul att träffas!


Favorit i repris


Ingen slump

Ilonas finfina beteende igår i slalomen är ingen slump. Har varit på klubben ikväll för hinderfix och klämde förstås in lite träning. Det är helt klart jättestor skillnad på Ilona när vi kör med de lösa pinnarna. Kan förstås inte ropa hej ännu, men känner mig ändå lättad över att ha identifierat problemet.


Hopp om finfin slalom

Inlärningen av slalom blev fel från början och när jag skulle försöka rätta till gillade inte Ilona att förutsättningarna ändrades och problemet var ett faktum. Vi har dock kommit en lång bit på väg sedan dess, men slalom är verkligen vår akilleshäl.


Förra året slutade jag helt att träna slalom på klubben och körde bara på tävling. Detta gjorde att slalomen (vänster) blev riktigt bra och det kändes som om det fanns hopp för oss också.


I höst/vinter kändes det som om vi var mogna för att ta itu med högerslalom också. Givetvis ska alla hinder tas oberoende av vilken sida föraren är på, men p.g.a. våra problem valde jag att vänta.


Att slalomen totalt sett skulle bli sämre räknade jag med, men jag har under en längre tid reagerat på att hon "halkar" i slalomen. I vintras trodde jag nog att det berodde på halt underlag och inte på själva konstruktionen på klubben slalom. Det har ibland sett ut som om hon inte vill trycka på, utan ser försiktig och tveksam ut.


Detta gör förstås att jag får ytterligare en faktor att ha i huvudet på tävling då min nervositet redan påverkar Ilona negativt just i slalomen. Hon känner sig inte heller säker i slalomen och vi påverkar varandra och hamnar i en ond cirkel.


Slalomen på klubben är konstruerad så att stöden är placerade åt det håll i portarna där hunden sätter tassarna. Ilona försöker alltså parera så hon inte ska trampa på stöden, vilket gör henne försiktig och hon tappar rytmen.


För att testa om min teori stämde eller om jag bara söker orsaker, bestämde jag mig för att sätta upp lösa pinnar som trycks ner i marken. Ikväll var första träningspasset och jag tappade nästan hakan när Ilona gjorde en sån jäkla bra slalom där hon riktigt tryckte bort pinnarna, hade jättebra fart och enbart fokus framåt. Nästan lite "Hålli"-style. Jag var tvungen att köra några ggr i sträck för att se om det bara var en slump, men hon körde lika bra hela tiden, även högerslalom. :-)


Vi kommer ju även i framtiden stöta på slalom som är konstruerade på detta sätt och det får vi fixa vilket vi vill eller ej, men jag har bestämt mig för att inte längre träna på vår slalom, utan använda de lösa pinnarna istället. Om Ilona ska uppleva obehag varje gång vi tränar, så kommer vi aldrig att komma förbi våra problem med slalom. Är det en sådan slalom på tävling får jag hoppas att hon kör på som vanligt och kanske inte märker det i "farten". I annat fall får jag ta det problemet när det inträffar.


Hur som helst fick jag lite nytt hopp idag. Ilona är så duktig i övrigt, så det är frustrerande när slalomen inte fungerar.


Bollebygd 12 juli

Trots alla pessimistiska väderprognoser slapp vi ösregn och det kom endast några få regndroppar under dagen.


Dubbla klasser arrangerades och tack vare att vi körde på två banor gick tävlingen oerhört snabbt. Innan 14.00 hade jag kört alla fyra loppen.


Hoppklasserna

Slalomstrul och disk i båda klasserna. Just nu fungerar slalom mycket dåligt, igen... Banorna var riktigt knixiga och roliga. Innehöll flera delar jag inte ens kommit på att träna, så det var kul att få tänka lite under banvandringen.


Dock var referenstiderna så tajt satta att i första hoppklassen delades det inte ut några pinnar alls, inräknat alla storlekar vilket var ca 90 starter. I medium hade vinnaren mer än 5 sekunders tidsfel. Jag kommer inte ihåg några banlängder, så jag har inte kollat vilken koefficient som använts, men ref.tiden borde anpassats till knixigheten. Tyvärr upprepades det i andra hoppklassen också, men där vet jag inte om det kanske var någon som klarade tiden. Det rör sig i så fall bara om några enstaka ekipage.


Agilityklasserna

Disk i första på grund av slalomstrul även där. Det var liksom felet för dagen. I andra loppet gick det ganska bra, till och med slalomen, men efter halva banan fick vi en vägran vid ett bb vid säcken. Huset var rejält tilltaget och Ilona blir ibland osäker när jag gör bb vid tunnlar eller säcken, så hon såg mig byta, vände och kom ut. Efter det satsade vi på att avsluta bra och ha roligt.


Trots alla diskningar är jag nöjd med dagen. Handlingen fungerade bra och det känns som om Ilona fixar nya svårigheter bra. Det är ju ett bevis på att systemet fungerar och att Ilonas förståelse är god. Hade det inte varit för våra problem med slalom hade min nervositet minskat betydligt och vi hade kunnat få till lopp där man känner att allt bara stämmer...


Som tur är har jag en mycket enveten sida, så jag tänker inte ge mig än... vi ska få slalomen att funka. Kanske inte supersnabb, men ett jämt och flytigt beteende i alla fall, med fokus framåt.


Bjuv 4-5 juli

Lördag

Stekande hett redan på morgonen och tyvärr var båda mina lopp på eftermiddagen. Visst ska man kunna prestera i alla väder, men det var ändå 32 grader enligt uppgift.


Disk i hopploppet, men en nolla i agilityloppet. Tyvärr var vi långsamma och hamnade precis utanför pinnplats. Fem pinnar delades ut och vi kom sexa, 10 hundradelar efter femman. Känns förstås lite surt, men vi var inte snabba, så det är bara att springa på bättre i kommande lopp.


På hemvägen badade vi med hundarna och väl hemma avslutades kvällen med grillspett av kalkon och vildsvin. Mycket gott!


Söndag

Mulet och således lite svalare temperatur.


Jag placerade mig fel i agilityklassen, Ilona tog ett hopphinder från fel håll och vi var diskade. Efter disken slarvade jag vid A-hindret och Ilona gjorde ett jättehopp utan en endaste tass på kontaktfältet. Skäms på matte. Hon fick givetvis göra om och jag höll kvar henne ett par sekunder i rätt position. Hem och fylla på...


I hoppklassen hade jag minsann bestämt att vi skulle springa som fasen. Vi sprang väl på ganska bra, men fick vägran i slalom och vid en tunnel och slutade på 10 fel. Visserligen gick väl onödiga sekunder vid vägringarna, men det går inte tillräckligt snabbt. Ibland beror det förstås på min handling, men inte enbart.


Väl hemma vid niotiden på kvällen var jag helt slut. Bilresan hem var asjobbig. "Semestern" på Gotland var ju ingen "vila" precis och då jag jobbat under veckan, hann jag inte sova ikapp och ladda om.


Det var i alla fall mycket trevligt att träffa alla foxarna och deras mattar.


Agilityträff 20-21 augusti

I slutet av augusti arrangeras en agilityträff  i Uddevalla för den som tränar eller tävlar med sin foxterrier. För mer information om upplägg, boende m.m. se inbjudan på Rasklubbens hemsida.

Varmt välkomna!!


Gotlandsveckan

Måndag 22 juni

Klockan 3 på natten börjar färden mot Oskarshamn och färjan till Gotland som skulle gå vid 10-tiden. Enligt eniro skulle det ta nästan 6 timmar till Oskarshamn och färjan vill man ju inte missa, så det var bara att ladda med koffeindryck och "Flickan som lekte med elden". Tidsoptimist som man är hann jag nämligen inte lägga mig i tid på kvällen och sova bara ett par timmar kändes meningslöst. Tänk om jag inte skulle vakna av klockan.


Nu tog det visserligen inte mer än 4,5 timmar, fast det visste jag ju inte innan, men det var i alla fall en lättnad att vara framme och jag tänker inte göra någon liknande färd igen om jag kan undvika det.


Susanne och hundarna kom lite senare och vi lastade över packning och Ilona i hennes bil. Hundarna var kvar i bilen under färden till Gotland, men de var jätteduktiga och verkade ha det lugnt och skönt.


På vägen till pensionatet i Klintehamn stannade vi för att rasta hundarna och där försökte jag fota "dimman" som låg över vattenytan.När vi satt upp tältet på tävlingsplatsen och fått lite mat i oss var jag dödstrött. Det kändes verkligen att jag inte sovit något den gångna natten och det blev inte särskilt många knop resten av kvällen.


Tisdag 23 juni

Första tävlingsdagen i Levide med agilityklass 2 och dubbel hoppklass 2. Vi diskade oss tyvärr i alla lopp och det kändes inte som om jag och Ilona var i fas, men mycket berodde som vanligt på min nervositet och den kära tävlingsdjävulen.


Onsdag 24 juni

Revanschsugen efter gårdagen och lite mindre nervös fixade vi en andra plats och första pinnen i agilityklass 2, till och med på första loppet för dagen. Denna dag var det dubbel agilityklass 2, fast det blev inte några fler lysande resultat, men det spelade inte så stor roll när jag redan tagit en pinne.


Målet för veckan var lågt satt till endast en pinne och det kändes skönt att det faktiskt uppfylldes också.


Det blev lite firande på kvällen i pensionatets restaurang med god mat och gott vin.


Torsdag 25 juni

Ingen tävling denna dag som vi istället ägnade åt lite turistande.Fredag 26 juni

Disk i både hopp- och agilityklass 2.


Så här fint låg pensionatet.Lördag 27 juni

Så här i efterskott blandar jag ihop loppen och resultaten har ännu inte kommit, men jag har för mig att det var på lördagen som agilitybanan var riktigt rolig och det fanns många intressanta fällor. Slalomen hade strulat mest hela veckan så jag räknade inte med något resultat, men jag ville se om handlingen fungerade. Som beräknat fick vi en massa fel i slalom, men i övrigt gick Ilona riktigt bra.


I både hopploppet och lagloppet blev det disk.Buffy spanar efter matte


Söndag 28 juni

Jag tror att jag diskade mig i båda de individuella loppen och även om vi gick i mål i lagloppet (med lite fel i slalom) så spelade det ingen roll eftersom vi inte var fullt lag.


Slalomstrulet
Veckan innan vi åkte fick jag den brillianta idén att träna en massa svåra slalomingångar. Då jag gick lite för fort fram blev Ilona istället osäker på ingångarna och detta hängde givetvis med till tävlingarna. Tyvärr fanns det ingen chans att träna mellan loppen för att försöka reparera skadan, så det vara bara att köra på och hoppas att det löste sig. De sista två dagarna blev det bättre, men vi måste nog hem och träna i lugn och ro utan tävlingsstressen.

Äntligen fick jag tummen ur och fotade den underbara solnedgången.
Måndag 29 juni

Dags för hemfärd och även om vi var trötta efter en intensiv vecka, var det lite tråkigt att åka hemåt... Jag hängde med en bit söderut för att träffa pensionären Emil och nytillskottet Stina.


Strax innan sju på kvällen var jag hemma och då var både jag och Ilona helt slut efter att ha åkt hela dagen i värmen. Tyvärr var detta bara en försmak på semestern, så nu väntar jobb i fyra veckor...


RSS 2.0